Chateau Unang exclusief bij Vascovins

Biologische wijnen uit de Ventoux

Met trots presenteren wij u de top producent van Ventoux AOC wijnen, Chateau Unang. Dit wijnhuis is exclusief verkrijgbaar bij Vascovins.
Wie Chateau Unang is en wat de geschiedenis van dit oude domein is vertellen wij u graag.

In 867 werd Château Unang aan de bisschop van Venasque gegeven. Het nabijgelegen dorpje Venasque was tot 1320 de hoofdstad van de Comtat Venaissin, waarna de zetel van de regering verplaatst werd naar Carpentras. De staat Venaissin (Comtat) was een onafhankelijke enclave in Frankrijk.
Meer dan 800 jaar werd Chateau Unang doorgegeven van de ene bisschop op de andere, totdat het aan het einde van de 17e eeuw verkocht werd.
In de late 18e eeuw trouwt een Italiaanse aristocraat met een lid van de familie die Chateau Unang op dat moment in eigendom had. Hij geeft het kasteel een facelift en er werd een formele tuin ontworpen. Het ontwerp bestond uit drie terrassen met ieder een bekken met fontein die gevoed werd vanuit de bron op de top van de heuvel en volgde de loop tot aan de voet van de heuvel.
In 1882 werd op de heuveltop een houten kruis van zes meter hoog gemonteerd die het vroegere kruis verving wat er vermoedelijk al vanaf de 9e eeuw gestaan heeft. Helaas is de stenen voet dusdanig verweerd dat de oorspronkelijke datum van het kruis en andere inscripties niet meer leesbaar zijn. Hiermee is dit stukje geschiedenis, net zoals de oorsprong van de naam Unang, verloren gegaan.

Het domein ligt diep in de Nesque vallei, genoemd naar de rivier de Nesque die stroomt van het hoog gelegen Vaucluse Plateau in het oosten door een ruige kalksteen kloof. Chateau Unang is een geïsoleerd op zichzelf staand domein met een eigen geologische categorie Les Sables d'Unang. Dit verwijst naar een bepaald type van zandige grond die over een laag kalksteen ligt. Buiten Chateau Unang komt dit alléén voor in de Gigondas. Hiermee beschikt Chateau Unang over een unieke bodemstructuur.

De wijngaarden liggen op het oosten en het zuiden tussen de 220 en 320 meter boven de zeespiegel en zijn volledig omringd door bos. Het is hier koeler dan in vele andere delen van de Ventoux appellatie en zeker koeler dan de Rhône-vallei in het westen. De Mont Ventoux met zijn kale top van witte kalksteen domineert het zicht naar het noorden. UNESCO erkende de berg als een World Heritage Site in 1990.

Toen James en Joanna King in 2001 Chateau Unang kochten was er twintig hectare aan wijngaarden verdeeld over verschillende percelen. Zes hectare verkeerde in slechte staat en werd daarom gerooid, tevens werd een nieuwe kelder gebouwd. In 2003 is James begonnen met het herplanten van de gerooide wijngaarden. De witte variëteiten groeien in de koele zone in het dal, terwijl de rode druiven de midden-en hoger gelegen percelen bezetten. James houdt van wijn met elegantie en diepte en zijn domein stelt hem in staat om dergelijke wijnen te produceren. De wijnen kenmerken frisheid, kracht en mineraliteit en zijn afkomstig van hoog gelegen wijngaarden.

Alle druiven worden biologisch geteeld en met de hand geoogst. Naar verwachting zal in 2013 de certificering voor biologische wijnen toegekend worden.

Nieuwsflits

Kijk hier voor kunst in een kistje.

Binnenkort ook het hele assortiment online...

Heeft u een vraag of wilt u informatie over bestellen, vul onderstaand formulier in.
Email:
Naam:
Bericht:
Hoeveel is 4 + 5 =

Nieuws

Robert Parker beoordeeld wijnen Chateau Unang

La Croix 92 punten en Chateau Unang Rouge 89 punten

The Wine Advocate, Robert Parker, heeft een tweetal wijnen van Chateau Unang beoordeeld.

Chateau Unang Rouge kreeg 87-89 punten met het hieronder vermelde commentaar.

Lees meer...

Marques de Castilla weer in de prijzen

Marques de Castilla Tinto is door het Amerikaanse tijdschrift Wine Enthusiast beoordeeld met 88 punten.

Lees meer...

Chateau Unang presenteert haar oogstrapport 2012

Lees het verhaal op de site van Chateau Unang klik hier...